1908-1940 | 1946-1978 | 1978-heden |
KRISTIAN BOELENS
Zoals reeds gezegd was een brouwer een welbekend ‘dorpsfiguur'. Niet alleen doordat hij dagelijks de cafés frequenteerde maar ook door de huis-aan-huis-verkoop waarbij persoonlijk contact van primordiaal belang was. Voorheen met paard en kar, vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw met de vrachtwagen. Echter met het opkomen van de grootdistributie (grootwinkels) en het toenemende aanbod was de prijzenconcurrentie niet meer houdbaar. Ook de mobiliteit werd groter door de verspreiding van de automobiel. Met andere woorden: het sociale aspect van bier aan de man (en de vrouw)brengen, kwam in gevaar door het grootkapitaal.Op het toppunt van die ‘crisis' (door concurrentie van grootdistributie, hoge loonkost, verhoogde energiekosten) nam Kris de zaak over en werd er afscheid genomen van het huis-aan-huis-principe dat werd vervangen door self-service.
Dat moment waarop Kris de brouwerij overnam werd gekenmerkt door een revival van Belgische bieren. Mensen waren de grote merken wat moe; het werd zelfs trendy om speciale bieren te drinken of beter, te degusteren. In navolging van zijn collega's in Achouffe (brouwerij in Wallonië) heeft Kris tussen de jaren 1985-1990 het idee ontworpen en de plannen laten rijpen om zelf opnieuw een streekbier te brouwen. De nadruk werd bewust gelegd op de grondige kennis van brouwtechnieken en het belang van de juiste grondstoffen. Met het oog op deze plannen liet hij zich omringen door mensen met de juiste ervaring. Op het ambachtelijk weekend van augustus 1993 werd het huisbrouwen ten huize Boelens in ere hersteld. Voor het eerst sinds 1915 werd er opnieuw bier gebrouwen. Aanvankelijk waren er een aantal problemen van technisch-biologische aard maar die werden verholpen door de hulp van enkele Vlaamse universiteiten.
Aanvankelijk begonnen met 150 hectoliter, overstijgt brouwerij Boelens nu de 1000 hectoliter. Na dertien jaar is de huisregel nog steeds dezelfde gebleven: kwaliteit boven kwantiteit. Kris' topproduct is zonder twijfel het in Belsele wel gekende Bieken, een zacht honingbier. Dit bier werd gebrouwen uit nostalgie naar de Biekens uit Sint-Niklaas. Annick Sneyers, de echtgenote van Kris, is de dochter van de zaakvoerder van Biekens, ooit een befaamde peperkoekfabriek uit Sint-Niklaas. Vandaar het idee om met dit honingbier te beginnen dat ondertussen 90 procent van de omzet voor zijn rekening neemt.
Een ander streekbier is de Waaslander. Dit blond bier op basis van tarwe, persoonlijk mijn favoriet door de kruidige afdronk, is in opdracht van toerisme Waasland gebrouwen. Een van de leukste opdrachten voor Kris wat het brouwen van de Pagijs ter herdenking van de Boerenkrijg in Overmere. Er is echter ook nog het Kerstbier, de Wase Wolf,…
Het gebrouwen bier is voornamelijk bestemd voor de binnenlandse markt. Net zoals voor elk streekbier in België is er een grote interesse uit het buitenland. Naast deze export naar ondermeer Italie, VS en Nederland is het ook belangrijk om brouwopdrachten te verkopen. Aangezien Huisbrouwerij Boelens een flexibele brouwerij is, kan deze bier brouwen op zeer kleine schaal. Zo is er reeds bier gebrouwen voor de verkiezingscampagne van Vivant…
Kris Boelens heeft niet alleen de familietraditie in ere hersteld. Hij heeft ook een stukje lokale Vlaamse of beter Belseelse biercultuur teruggebracht, wat wij enkel kunnen toejuichen. In welk café te Belsele kan je immers géén Bieken drinken…? En dat in een tijd waar Inbev heeft besloten de brouwerij van én in Hoegaarden te verplaatsen naar de Oost-Europese landen. Binnenkort drinken we dus een Vlaamse Hoegaarden uit Tsjechië. Een Bieken zal echter steeds zijn brouwerskuip in Belsele trouw blijven!
Men kan de brouwerij steeds bezoeken op afspraak. Hier krijgt men dan verdere uitleg waarna men dan a volonté de bieren kan degusteren.